Новости

Слика

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву био је домаћи радионице за промоцију електромобилности, која је дио пројекта "ПЕЛМОБ - Партнерство за промоцију и популаризацију електричне мобилности кроз трансформацију и модернизацију студијских програма високошколских установа Западног Балкана".

На овај начин, као и кроз сарадња с 14 партнера из земаља Западног Балкана и ЕУ, овај факултет жели унаприједити свијест о електричној мобилности у Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону.

Божидар Поповић, декан Електоротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, навео је да ће на радионици бити говора о будућности електричне мобилности, циљевима и плановима, те академском умрежавању у подручју Е-мобилности.

1 2 3 4

- Осим промоције, кроз овај пројекат ћемо да укључимо неке ауто-куће које се налазе у БиХ, Републици Српској, као што је и "Порше" чији представници су данас са нама. Дали смо себи за циљ да кроз пројекат покушамо да направимо мапу са свим пунионицама гдје се могу пунити електрични аутомобили у Српској, а заједно са нашим партнерима и у региону – навео је он.

Редовни професор на ЕТФ-у у Источном Сарајеву Слободан Лубура рекао је да је важно подићи свијест о електромоболности, као и о сигурном транспорту опасних материја.

Учесник и модератор пројекта доцент доктор Марко Икић са Електротехничког факултета истакао је да ће на радионици бити ријечи и о обавезама Универзитета у Источном Сарајеву и овог факултета у измјени и модернизацији наставних планова на студијским програмима који се тичу електромобилности.

Осман Линдов, редовни професор на Факултету за саобраћај и комуникације Универзитета у Сарајеву, рекао је да ПЕЛМОБ пројекат има за циљ модернизацију студијских програма, едукацију инжењера електро, саобраћајне и машинске струке, као и подизање свијести о електричним возилима и Е-мобилности.

5 6 7 8 9 10

Према његовим ријечима, велики градови не могу да издрже притисак дизел возила, с тога је важно промовисати електрична возика, е-мобилност у јавном превезу, као и е-скутере, е-бицикла, е-ромобиле.

- Електромобилност је будућност – рекао је он.

Јасмин Лучкин, руководилац Одјела за едукацију и развој у фирми "Порше" у БиХ, рекао је да подржавају овај пројекат, те да компанија много ради на промоцији електромобилности и едукацији становништва.

Како је истакао, грађани су све више заинтересовани за куповину електричних возила која су квалитетна и поуздана.

ПЕЛМОБ пројекат има за циљ модернизацију студијских програма на високошколским институцијама у земљама Западног Балкана, кроз увођење курсева у вези електричних возила на основним, мастер и специјалистичким нивоима студија.

ПЕЛМОБ пројекат ће унаприједити квалитет високог образовања у пољу електромобилности и усагласити постојећа знања са новим трендовима који су заступљени у Европској унији. Поред тога, промоција и популаризација електромобилности ће довести до веће друштвене прихватљивости и усвајања електричних возила на транспортном тржишту. 

Извор: Катера

  • Подијели на друштвеним мрежама