Студентски живот

Шта рећи о студентском животу на Електротехничком факултету ?!

Када завршимо Средњу школу нађемо се на раскршћу! Који пут одабрати, којим путем треба научити ходити, да ли ће нас тај избор усрећити, да ли ће изабрани пут потпуно испунти нашу личност и наша очекивања од живота?! То су бројна питања која нам се врте по глави. Донијети одлуку није лако!

Када смо се већ одлучили за једну професију, остаје само да  започнемо ход путем који смо изабрали надајући да ћемо се на том путу потпуно развити у здраву академску личност.

Први пут улазимо у зграду Електротехничког факултета да предамо свједочанства, ухвати нас и тада неки мали трептај. Шта ли је то? Можда страх да нисмо направили добру одлуку или да нећемо моћи да ту афирмишемо своју личност на начин какав смо одувијек жељели.   Дан пријемног  испита  из математике је, а толико мисли, толико знања или незнања у глави једнога будућег бруцоша. Ово је први тест знања на ЕТФ-у, а биће их још много.  Учимо како да приступамо обавезама на овом факултету. Треба то урадити што је могуће боље и на тај начин наћи своје мјесто у свијету електротехнике јер сви негђе припадамо, по личности, по знању, сви имамо неко своје мјесто у друштву, то је реалност.

Немојте мислити да је живот студента само учење,  много више је од тога, то је и дружење! На Електротехничком  факултету имамо и студентске организације које употпуњују друштвени живот студената. Учимо како да се организујемо, како да помажемо једни другима, учимо једни од других и стичемо животне пријатеље. Све нас сједињава једна установа, једна професија. Коначно смо добили и индеx, постали само званично студенти Електротехничког факултета. Слиједе Бруцошке вечери које организују студентске организације, гђе упознајемо своје колеге. Сваки студент, као члан ЕТФ-а, има могућност да постане члан једне од студентских организација. На нашем факултету постоје двије студентске организације које се баве питањима студената, а то су Стелекс и Еестец.

  • Стелекс (СТудентски електротехнички клуб и сервис)  је основан 22.11.1968. године као удружење грађана. Створен је да би помогао студентима при остваривању њихових основних права током студија, што је уједно и његов примарни задатак. Током времена ова организација је добијала на своме значају и заузела главно мјесто у организовању студената електротехнике. У оквиру Стелекса организоване су разне активности едукативног,  културног, спортског садржаја. Стелекс је врховна организација која се бави питањем организовања спортских такмичења и такмичења из знања  тј., организовањем ЕЛЕКТРИЈАДЕ. Да би прикупили средстава, за одлазак на такмичење, студенти се укључују у разне активности. Једна од многих активности је  пошумљавање, која не само да је студентима обезбиједила материјална средства за одлазак на ЕЛЕКТРИЈАДУ већ и  добро дружење кроз рад. Студентиу, који се боре да ова студентска организација и даље буде основна ћелија студентског живота, учествују у разним хуманитарним акцијама, нпр. донирање крви. Као знак захвалности здраствених установа, студенти добијају право да учествују на разним симпозијумима на којима се подстичу на даљи волонтерски рад. У оквиру надлежности Стелекса су и организације журки. Једна од најпознатијих тематских забава које Стелекс организује је и Грапхитy партy, гђе студенти имају могућност да искжу своју креативност цртајући разне мотиве на мајицама. Ни награде не изостају, најкреативнија мајица добија награду, тако да је добра забава загарантована, а и такмичарски дух је увијек присутан, наравно, све у границама нормале. Да не заборавимо и многобројна дружења са члановима других студентских организација и посјећивање њихових забава. То је оно што студентски живот чини потпуним. Ако сте члан Стелекса, имате могућност да искажете своју креативност и способност за организовање разних студентских манифестација. Добре и креативне идеје су нам увијек добро дошле. Чланови Стелекса, а и сви заинтересовани студенти са својим идејама могу помоћи у писање часописа „Електропионир”. Тај часопис је збирка студентских „бисера” на факултету, а  у исто вријеме јако едукативне природе, са доста тема из област Електротехнике.
  • Удружење студената електротехнике Европе (Елецтрицал Енгинееринг СТудентс Еуропеан ассоЦиатион) је организација студената електротехничких и информатичких наука са универзитета из читаве Европе. Локални Комитет је назив за локални огранак ове организације. ЕЕСТЕЦ тренутно броји 46 локалних комитета у више од 20 европских земаља, са преко 2000 чланова. Наш локални комитет једном годишње организује размјену студената. Дружења са студентима из разних земаља су  оквир овога програма. 

У простороијама Електротехничког факултета се налази и локална Цисцо академија у трајању од четири семестра. То је курс који оспособљава студенте у области мреже и умрежавања и припрема их за посједовање квалификација за рад на савременој ЦИСЦО опреми. Студенти ЕТФ-а имају одређене попусте при уплати семестра. Вриједни студенти имају могућност за афирмацијом својих способности кроз писање радова које презентују на Симпозијуму Инфотех Јахорина  сваке године. Тада  могу  да упознају многе успјешне људе из области науке и да формирају себи модел успјешног академског грађанина. Сваке године после завршеног испитног рока,  организују студентску зурку на отвореном испред студентског дома који се налази у Чичи, недалеко од Електротехничког факултета.

Електријаду, коју ако сте студент ЕТФ-а, немојте да пропустите! Студенти ЕТФ-а у Источном Сарајеву су освојили бројне награде из спорта и знања на ЕЛЕКТРИЈАДАМА које су одржаване у Теслићу, Копаонику, Чању, Будви, Охриду...

Придружите нам се и живите живот студента Електротехничког факултета, није то лоше!

Дајана Церовина, студент III године,  Рачунарство и информатика