Новости

Слика

Потврда квалитета рада професора Данијела Мијића са Електротехничког факултета и Грујице Вица са Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву стигла је ових дана из Међународне телекомуникационе уније, специјализоване агенције Уједињених народа (International Telecommunication Union).

Њихов софтвер OPTIMILK номинован за престижну награду WSIS Prizes 2023 (World Summit on the Information Society Prizes 2023). OPTIMILK се тако нашао у дрштву 20 најбољих ИКТ рјешења у области пољопривреде из цијелог свијета и то као једини представник из БиХ и региона.

Како су аутори овог софтвера истакли за "Катеру" за номинацију су сазнали електронском поштом, што је за њих било велико изненађење, јер је у питању реномирана награда са изузетно јаком конкуренцијом.

Софтвер су заједно са сарадницима, а преко мале локалне ИКТ компаније KOMPEKS креирали по наруџби Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

- Намјена софтвера је унапређење процеса састављања оброка за музна грла уз коришћење комплексних Simplex алгоритма. Како је софтвер веб орјентисан и намијењен широком кругу фармера, посебан изазов био је краирати кориснички настројен интерфејс који ће олакшати његово коришћење овој специфичној групи коринсика - рекли су Мијић и Вица.

Иначе, на Универзитету у Источном Сарајеву формиран је интердисциплинарни тим састављен од истраживача са Електротехничког и Пољоприредног факултета који је већ развио и имплементирао више ИКТ рјешења у различитим областима пољопривредне производње.

Извор: Катера

  • Подијели на друштвеним мрежама