Пријави се

Новости

Слика

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је представљен међународни "ERASMUS+" пројекат Калцеа, на којем су присуствовали и партнери из Европске уније и земаља Западног Балкана.

Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, рекао је да у овом пројекту учествују истраживачи из 11 академских институција, од којих три долазе из земеља ЕУ и региона. 

1 2 3 4 5

- Сарадња између високошколских  институција и привредног сектора постоји, а овај пројекат то и доказује. Наш факултет је постао значајна научна институција у Републици Српској и БиХ и зато смо уврштени у значајне европске пројекте – истакао је Поповић.

Према његовим ријечима, пројекат Калцеа финансира се из европских фондова, а буџет овог пројекта износи око 900.000 евра.

- Од дијела тих средстава смо набавили јако значајну опрему за лабораторију у којој ћемо тестирати нове технологије. Такође, обезбиједили смо опрему и за једну рачунарску салу у којој ће студенти усавршавати своје знање – рекао је Поповић.

Како је навео, наука руши све границе и предрасуде, а сарадња на научном нивоу важна је за развој друштва и образовања.

Координатор пројекта Афродита Ктена, из Националног и Каподистријског Универзитета у Атини, појаснила је да је Калцеа "ERASMUS+" пројекат изградње капацитета који је намијењен за јачање капацитета у области образовања, као и обуке професионалаца.

- Један од главних циљева овог пројекта је обука професионалаца који ће бити спремни да учествују у процесима енергетске транзиције, односно нискокарбонској економији – истакла је Ктена.

Ктена је додала да је главни циљ пројекта изградња центара иновација и знања у којима ће се користити најновија технологија из области нискокарбонске економије, као и међународна сарадња Универзитета у Атини и осталих универзитета у Европској унији и Западном Балкану.

- Ово је други пројекат на којем сарађујемо са Универзитетом у Источном Сарајеву и Електротехничким факултетом, те се надам да ће их бити још у будућности – закључила је Ктена.

Ректор Универзитета у Пришини са сједиштем у Косовској Митровици Небојша Арсић, изјавио је да је овај универзитет партнер на овом пројекту, те да сарадња универзитета даје добре резултате.

- Овај пројекат нема сврху промјене наставног плана и програма, као што имају неки други пројекти. Он је усмјерен на практичну имплементацију онога што студенти науче на факултетима у сарадњи са истраживачким институцијама као и са привредом. Желимо да школујемо људе који неће бити незапослени – рекао је Арсић.

Према ријечима Срђана Лалета, продекана за настану на Електротехничком факултету, кључне ријечи које описују овај пројекат су „троугао знања“.

- Говоримо о повезивању академских заједница и истраживачких центара и компанија. Циљ је да дипломирани инжњењери пронађу посао у струци и прилагоде се трендовима и изазовима који их очекују у послу. Један од тих трендова је свакако зелена енергија, односно нови извори енергије – рекао је Лале.

Лале истиче да је у Републици Српској и БиХ заступљена енергетска транзиција, и као императив се намеће прелазак са класичног начина производње електричне енергије на обновљиве изворе.

- Покушаћемо да образујемо инжењере, студенте мастер и докторских студија, који ће  стећи знање и вјештине, које ће им помоћи приликом пројкетовања, конструкције и инсталације фото-напонских и других система – рекао је Лале.

 

Извор: Катера

  • Подијели на друштвеним мрежама