Пријави се

Новости

Слика

На Електротехничком факултету /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву данас је презентована опрема за рачунарску и лабораторију за обновљиве изворе енергије укупне вриједности 60.000 KМ, која је финансирана у оквиру “Еразмус плус” пројекта “Kалцеа”.

1 2 3 4 5 6 7 8

Декан ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је новинарима да Факултет има млад колектив са властитим кадром и да представља озбиљну научну институцију.

Велики број државних универзитета из окружења и ЕУ нас бира као партнере и раде са нама пројекте, јер имамо одговорне професоре који могу да одговоре било којем задатку и изазову”, рекао је Поповић након презентације вриједне опреме.

Продекан за наставу на ЕТФ-у Срђан Лале истакао је да је опрема обезбијеђена у оквиру међународног европског “Еразмус плус” пројекта “Kалцеа” у којем учествује овај факултет као члан Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо је ријеч о мултидисциплинарном тиму истраживача из више држава које учествују у пројекту.

Лале је рекао да је опрема у потпуности финансирана из фонда пројекта, који износи 60.000 KМ.

Он је појаснио да је опрема обезбијеђена у два дијела – један дио обухвата 10 најновијих рачунара, “паметних” телевизора, дронова, камера, штампача, као и другу информатичку опрему чија је вриједност 35.000 KМ.

Око 25.000 KМ је вриједност лабораторијске опреме која ће се користити за обновљиве изворе енергије. То су соларни панели, разни претварачи енергетске електронике, батерије и врло квалитетни и скупи инструменти које бисмо тешко купили из властитих средстава. То су уређаји за мјерење квалитета електричне енергије које можемо да искористимо у комерцијалне сврхе у сарадњи са зависним предузећима Електрипривреде”, навео је Лале.

Виши асистент на ЕТФ-у Универзитета у Источном Сарајеву Марко Икић рекао је да је опрема дјелимично намијењена за научноистраживачки рад, те за студенте на трећој и четвртој години студија.

Обезбијеђене су и аквизиционе картице које ће служити нама као истраживачима да додатно унаприједимо рад”, истакао је Икић, који је члан истраживачког тима овог међународног пројекта.

Извор: Филтер

  • Подијели на друштвеним мрежама