Пријави се

Новости

Слика

САВРЕМЕНИ ПРИСТУП ПРОБЛЕМАТИЦИ КВАЛИТЕТА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ 

проф. др Владимир Катић 

Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, 

ПРЕДАВАЊЕ 23.6.2022. од 13:00 до 14:00 часова

Кратак садржај: Последњих година поново се актуелизовало интересовање за област квалитета електричне енергије (КВЕЕ) код многих истраживача из академске заједнице, али и  стручњака из привреде. Главни разлози су стално усложњавање електроенергетског система, широка употреба нелинеарних енергетских претварача, повезивање обновљивих извора енергије и дистрибуиране производње, те пораст електричних возила и других средстава за електрични транспорт са великим захтевима за брз трансфер енергије (пуњење), као и све израженија потреба за складиштењем електричне енергије. С друге стране, дигитализација електроенергетског система се повећава примену напредних рачунарских система, уређаја базираних на микропроцесорским управљачким системима, који су веома осетљиви на поремећаје и изобличења у напајању. Из тог разлога ово предавање ће се фокусирати на квалитет испоручене електричне енергије. Оно укључује изобличења и поремећаје напона, попут хармоника, пропада/поскока, треперења, прекида, итд. Сваки тип поремећаја карактерише специфичан дигитални потпис (карактеристика), који треба да буде адекватно откривен, класификован, окарактерисан и препознат као могућа претња (или не) нормалном раду. Савремене методе третмана ових сигнала и одговарајући системи заштите базирају на праћењу његове ефективне вредности. Међутим, дигигитални потписи поремећаја КВЕЕ могу се анализирати напредним методама дигиталне обраде сигнала, попут параметарских, непараметарских и хибридних. Недавно су уведене методе компресивног сенсинга за дигиталну обраду и пренос сигнала, док је за класификацију, карактеризацију и евентуалну локализацију сметњи примењују методе вештачке интелигенције. 

Предавање има за циљ да представи преглед различитих метода анализе и њихову примену у карактеризацији. Посебан фокус ће бити на хармоницима, јер они могу бити извор могуће резонанције у мрежи, и напредним методама детекције и карактеризације пропада напона, јер могу имати озбиљне негативне ефекте, праћене финансијским губицима. Детаљније ће бити представљене методе које користе хармонијски отисак и алгоритме дубоког учења. 

Кључне речи: Квалитет електричне енергије, Дигитална обрада сигнала, Хармоници, Пропади/поскоци напона, Хармонијски отисак.

 

f_5804_V.Katić-Short Bio 2022.pdf

Кликом на линк преузми фајл можете преузети фајл из прилога.

  • Подијели на друштвеним мрежама