Пријави се

Новости

Слика

У периоду од 17. до 26. маја 2022. године одржана је прва бесплатна школа електронике „ДУИНО“ на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву у организацији СТЕЛЕКС-а. Школу су похађали средњошколци са територије Града Источно Сарајево. Одржано је 5 термина, гдје су полазници имали прилику да науче основе дигиталне електронике, основе embedded програмирања и да се опробају у раду са ардуино плочама.

1 2 3 4

Први термин је био намијењен за упознавање са основним електоронским компонентама, промјенама интензитета свјетлости ЛЕД диоде ограничењем јачине струје употребом отпорника и потенциометра. У току другог термина полазници су радили са 555 тајмером, при чему су правили временске задршке различите дужине. Трећи сусрет је био намијењен за практичну реализацију семафора, док су четврти и пети термин полазници уз помоћ предавача вриједно радили на стварању самоуправљивог електричног аутомобила, који приликом кретања заобилази препреке.

За успјешну реализацију пројекта заслужни су асистенти Зорана Мандић и Никола Кукрић, као и студенти Тијана Беговић, Стефан Јокић и Тамара Боровина.

Задовољство је било подржати студентску иницијативу и помоћи при реализацији школе електронике, која је по први пут организована на нашем факултету. На овај начин били смо у могућности да средњошколце, који су показали иницијално интересовање, уведемо у основни свијет електронике, а касније упознамо и са embedded системима који представљају синергију електронике и програмирања. Као факултет поносни смо што су наши студенти показали амбицију, креативност и одговорност те изнијели овако захтјеван задатак. Надамо се да су учесници понијели лијепе успомене са нашег факултета, а вјерујемо да су напустили факултет обогаћени новим знањима и искуством.” истиче Зорана Мандић

Изузетно сам поносна што је идеја успјешно реализована. Цијели тим је уложио значајно вријеме за квалитетну припрему материјала. Пошто је у питању комбинација теорије и практичног рада, полазници су имали прилику да науче много тога у интеракцији са предавачима. Материја с којом су се овдје сусрели превазилази ниво електронике, који се обрађује у техничким школама. Полазници су показали велику жељу за учењем, тимски дух и колегијалност. Више од половине пријављених су били полазници школе програмирања, организоване од стране СТЕЛЕКС-а у априлу ове године. Надам се да су и полазници и предавачи уживали и да ће им ова школа остати у сјећању као једно дивно искуство.” истиче Милица Ивковић, предсједник СТЕЛЕКС-а.

 

 Извор: Принцип

  • Подијели на друштвеним мрежама