Пријави се

Новости

Слика

У периоду од 28. марта до 10. априла 2022. године реализована је прва бесплатна школа веб програмирања “WEBS” организована од стране Омладинског удружења студената Електротехничког факултета “СТЕЛЕКС“. Првих пет термина било је едукативног карактера, док је у посљедњем, шестом термину, одржано такмичење у просторијама факултета. 38 полазника учило је основне концепте веб програмирања кроз HTML, CSS и JavaScript. Задатак, који су полазници добили на такмичењу, био је састављен по принципу првог колоквијума из предмета Интернет технологије и програмирање. Предавачи су изузетно задовољни заинтересованошћу полазника.

1 2 3 4 5

Из угла једног од предавача. могу да кажем да је ова школа завршена успјешно, на задовољство полазника и нас предавача. На претходним часовима успјели смо, кроз школу, увести полазнике у свијет веб програмирања и окончати исту такмичењем, гдје смо провјерили претходно усвојено градиво. На овај начин смо покушали да им приближимо и начин организовања наставе на нашем факултету, као и саму организацију испита. Надам се да ће полазници понијети лијепа искуства са ове школе и пренијети их својим другарима.” – Василије Чабаркапа, један од предавача.

Прво мјесто на такмичењу освојила је Ивана Новаковић, ученица четвртог разреда Средње школе “28. јуни”, смјер Рачунарски техничар, која је новчано награђена износом од 100 конвертибилних марака.

Веома ми се допала посвећеост предавача, као и услови у којима сам имала прилику да надоградим своја знања. Иако сам дошла са предзнањем, школа ми је помогла да унаприједим то почетно знање и да ми пружи још чвршћу подлогу за наставак школовања. Утисци су позитивни, драго ми је што сам искористила прилику да учествујем у овом пројекту. Такође, драго ми је што сам побиједила и добила награду која је стимулација за даљи труд. Планирам наставити школовање на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву и, наравно, бавити се пословима везаним за ИТ област.”, истакла је Ивана.

Друго мјесто освојио је Ненад Благовчанин, ученик четвртог разреда Средњошколског центра “Источна Илиџа”, Средња музичка школа, смјер Музички извођач.

Највише ми се свидјела сама тема школе, нарочито, због тога што веб програмирање није толико популаризовано на нашем простору и може бити само од користи увести млађе генерације у свијет програмирања. Атмосфера на курсу је била одлична, предавач је уложио више енергије него просјечни професор, тако да је на све нас оставио добар утисак. Планирам студирати електротехнички факултет. Пошто сам завршна година средње школе, то ће се ускоро остварити.”, рекао је Ненад.

Треће мјесто освојила је Ана Пухало, ученица другог разреда Средње школе “28. јуни”, смјер Техничар информационих технологија: “На школи веб програмирања ми се највише допала опуштена атмосфера за коју су се побринули наши предавачи. Иако сам већ стекла одређено предзнање о веб програмирању, имала сам прилику да га усавршим и проширим. За двије седмице смо доста научили и изградили темељ, тако да сада сами можемо да наставимо са учењем. Успут смо такође научили и понешто о факултету и шта нам он пружа. Нисам размишљала о одабиру факултета, али ће то дефинитивно бити у ИТ сектору.

Милица Ивковић, предсједница СТЕЛЕКС-а нагласила је да је изузетно задовољна начином и нивоом посвећености са којим је реализован цијели пројекат. “Полазници су показали велику вољу да усвајају нова знања, а предавачи уложили много труда и енергије да што боље пренесу стечено знање. Искрено се надам да ће овакви видови едукације постати стална пракса на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву и да ће свака наредна реализација бити боља од претходне”.

 

  • Подијели на друштвеним мрежама