Новости

Слика

Двадесети међународни научни-стручни симпозијум “Инфотех-Јахорина”, који је данас успјешно завршен на Јахорини уз поштовање епидемиолошких мјера, оправдао је сва очекивања и тако потврдио висок ниво квалитета представљених научно-истраживачких радова, изјавио је Срни декан Електротехничког факултета /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић.

Током тродневне конференције изложено је 116 научних радова, посредством шест сесија, двије постер сесије, пет виртуелних сесија, те студенстке сесије.

Поповић је рекао да се рад Сипмозијума одвијао у комбинованом формату – уживо, онлајн, предавања по позиву, али да су ипак испоштовали све мјере јер им је битна безбједност учесника и гостију којима су подијелили поклон-пакет са зеолит маском која траје мјесец дана.

- Посебну пажњу учесника привукла је тема о дигитализацији пољопривреде јер је то тренд који се развија у свијету и односи се на увођење информационо-комуникационих технологија у пољопривредну произодњу. На конференцији су биле колеге из Новог Сада са факултета Техничких наука, које су обрадиле ту тему, и као таква је била изложена и презентована кроз постер сесију - истакао је Поповић.

Према његовим ријечима, професор Чедомир Милосављевић одржао је предавања по позиву у онлајн формату и обрађивао актуелне теме из аутоматског управљања, као и професор Жељко Ђуришић, који је говорио о теми “Унапређење услова интеграције обновљених извора енергије у реалним микромрежама”.

Поповић је рекао да је циљ традиционалног скупа окупљање експерата, научника, инжењера, истраживача и студената који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у системима управљања, као и другим областима.

Он је рекао да се најквалитетнији радови са овог научног скупа објављују у Зборнику.

Главне тематске области Симпозијума су “Рачунарски системи и софтвер”, “Комуникациони системи и технологије”, “Енергетски системи”, “Производни системи”, “Системи управљања” и “Електронски системи”.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и уз техничко коспонзорство Института инжењера електротехнике и електронике.

Први Симпозијум “Инфотех-Јахорина” одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима и тада су представљена 53 рада.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Preuzeto sa: katera.news

  • Подијели на друштвеним мрежама