Новости

Слика

На Јахорини је данас отворен 20. Међународни научно-стручни скуп "Инфотех-Јахорина 2021", који ће трајати до петка, 19. марта, а на којем ће бити изложено 116 научних радова 350 аутора и коаутора из 15 земаља свијета.

Декан Електротехничког факултета /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је новинарима да је ова конференција и даље једна од најзначајнијих која окупља стручњаке из региона који се баве информационим и комуникационим технологијама и њиховом примјеном у разним областима.

- За овогодишњи симпозијум пријављено је 136 радова, а на скупу ће бити изложено њих 116 који су прошли рецензију. Заступљено је 350 аутора и коаутора из 15 земаља. Радови ће бити распоређени у три категорије - 27 радова у шест сесија биће изложено усмено у складу са епидемиолошким препорукама, као и 60 радова у онлајн формату - објаснио је Поповић.

Он је додао да има и седам студентских радова који ће бити представљени на студентској сесији.

Поповић наводи да је дио програмских садржаја организован у хотелу "Бистрица", а дио у виртуелној форми путем онлајн презентација радова и предавања по позиву.

Према његовим ријечима, биће додијељено 28 плакета заслужним институцијама и појединцима који су се побринули да симпозијум "Инфотех Јахорина" порасте од 2001. године, а на којем је до данас изложено око 3.186 радова.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истиче да су резултати двадесетогодишњег рада овог симпозијума допринијели развоју и академске заједнице, али и самог Универзитета, те да неко ко има такву традицију као ЕТФ заслужујује велику пажњу.

- Научни скуп је међународни скуп прве категорије према категоризацији ресорног министарства. Оно што је јако важно за наш универзитет јесте да се од 2019. године најквалитетнији радови са овог научног скупа објављују у Зборнику радова који се налази у бази података која је најцитиранија и најревелантнија за нас на Универзитету - наводи Кулић.

Кулић је изразио задовољство јер је Електротехнички факултет веома допринио интернационализацији Универзитета Источног Сарајева.

Професор са Универзита Техничких наука из Новог Сада Стеван Станковски каже да је учествовао у оснивању послијератног "Инфотеха" и да је на свакој од ових конференција имао рад и био члан организационог одбора.

- Пратећи ових 20 година, имам велико задовољство да кажем да смо направили квалитетну конференцију која сигурно превазилази регионалне оквире. Квалитет ове конференције се огледа у томе што је највећи број радова индексиран у најпризнатијој Свјетској бази научних радова и то је велики искорак у препознавању ове конференције, не само на региону него у свијету - нагласио је Станковски.

Он додаје да су радови са овог научног скупа тражени да се прикажу и путем других научних платформи и то је показатељ да су квалитетни радови аутора који долазе, и који добро презентују свој научни, као и потенцијал институције са које долази.

Међународни симпозијум "Инфотех-Јахорина" окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума су "Рачунарски системи и софтвер", "Комуникациони системи и технологије", "Енергетски системи", "Производни системи", "Системи управљања" и "Електронски системи".

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и уз техничко коспонзорство Института инжењера електротехнике и електронике.

Први симпозијум "Инфотех-Јахорина" одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Аутор фотографија: Дарко Ковачевић

1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 3 4 5
  • Подијели на друштвеним мрежама