English Српски Пријави се

Новости

Слика

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић, данас је на конференцији за медије представио почетак реализације пројеката „Контрола квалитета ваздуха у граду Источно Сарајево“ и „Подјела м-бот аутомобила за средње школе“.

Поповић је рекао да се први пројекат, који је данас престављен, тиче подјеле м-бот аутомобила, које су асистенти и студенти „саставили“, а које ће Факултет подијелити средњим школама на подручју града.

-   Циљ нам је да подјелом оваквих поклона покажемо средњошколцима знање и вјештине који нису предвиђени планом и програмом средњих школа, а јако су битна. Аутоматика, информатика, мехатроника области су које се јако брзо развијају у свијету, ови роботићи се морају програмирати да би обављали одређене функције, стога је средњошколцима јако интересантно да виде како направљено функционише и у пракси – рекао је Поповић.

Други пројекат, који је факултет најављивао још прошле године, тиче се контроле квалитета ваздуха у граду Источном Сарајеву.

- Предвиђено је да изградимо пет станица које би биле смјештене на Сокоцу, Палама, Требевићу и Јахорини. Сензоре и електронику развијали су професори, асистенти и студенти – нагласио је Поповић и додао да је предвиђена израда мобилне и веб апликације, која би, како објашњава Поповић, била постављена на веб станице Града Источног Сарајева и ЕТФ-а.

Поповић је рекао да ће апликација служити грађанима како би се увјерили колика је загађеност ваздуха, што је, како напомиње Поповић, одувијек проблем на овом подручју.

Град Источно Сарајево финансијски је подржао ова два пројекта, а градоначелник Вуковић је истакао да на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву станује знање, додавши, да овај факултет треба да буде примјер свим јавним универзитетима.

- Ово је факултету на којем вриједи студирати, а осим дипломе овдје се стиче знање које сигурно гарантује посао. Захвалио бих се факултету на оба пројекта, а посебно на другом,  помоћу којег ћемо имати сталне податке о загађености ваздуха, што ће утицати и на туризам, знајући да је он јако битан за развој града. Станице ћемо сигурно имати на Јахорину и Требевићу – рекао је Вуковић.

Драгана Никић, апсолвент на одсјеку за аутоматику и електронику и сарадник на овом пројекту истакла је да је циљ оваквих и сличник пројеката да се покаже јавности да се на ЕТФ-у у Источном Сарајеву поред теоријских знања стичу и практична.

- Препознали смо проблем, наши суграђани немају тачне податке о загађености ваздуха, па смо у сарадњи са Градом Источно Сарајево набавили потребне сензоре и направили електронику која ће омогућити прикупљање података са тих сензора. Потом ће се ти подаци приказивати на "веб виџету" који ће бити постављен на веб страницама Града и ЕТФ-а – истакао је Никола Кукрић, асистент на овом факултету.

Како је појаснио Кукрић сензор има могућност да прикупља податке о ПМ 2,5 и ПМ 10 честицама, мјерењу температуре и влаге ваздуха. Такође, додао је Кукрић, сензор може да мјери на температурама од минус 20 до 45 степени Целзијусових, што је довољно за ово подручје.

- Друга фаза овог пројекта предвиђа развој мобилне апликације која би имала приступ локацији корисника, а у случају да се он налази на мјесту гдје је загађеност ваздуха изнад дозволјеног нивоа, био би обавијештен и добио би препоруку на којој је локацији је загађеност мања – закључио је Кукрић.

Поменуте пројекте реализовали су заједно Електротехнички факултет Источно Сарајево, Град Источно Сарајево и Алумни асоцијација инжењера електротехнике Источно Сарајево.

  • Подијели на друштвеним мрежама